Got to main content

Newcastle disease virus

Newcastle disease virus, også kaldet avian avulavirus, forårsager sygdommen Newcastles sygdom, som er en alvorlig luftvejssygdom hos fjerkræ. Virus inficerer også flere vilde fuglearter, hvor sygdomsgraden er varierende. Domesticerede høns, kalkuner, duer og papegøjer er de mest modtagelige, hvorimod ænder, gæs, fasaner og vagtler får en mildere form af sygdommen. Der findes 18 forskellige varianter af denne virus, nogle er virulente og andre er avirulente.

Newcastle disease virus er endemisk i Asien, Afrika og Nordamerika, men sporadiske udbrud forekommer globalt.

Newcastles disease virus er kontrolbelagt, da udbrud i fjerkræbestanden fører til store økonomiske tab. Virus har også været efterforsket som biologisk våben.

Smitteveje

Inficerede fugle udskiller virus i udåndet luft, respiratoriske sekreter og ekskrementer. Smitteudskillelse sker før symptomdebut, hvilket fortsætter under sygdomsforløbet og fortsætter i begrænset omfang under helbredsfasen.

Virus transmitteres ved kontakt med syge dyr eller via inficeret foder, vand, redskaber, maskiner m.m. Virus er meget stabil og kan forblive smitsom i miljøet i 14-30 dage afhængigt af klimaet.

Infektiondosis

Infektionsdosis er 104 EID50 ved eksperimental infektion.

Inkubationstid

Inkubationstiden er mellem 2-12 dage.

Sygdom

Symptomer

Sygdommens symptomer og sværhedsgrad afhænger af typen af virusstamme, fuglens alder og hvilken fugleart der er tale om. Sygdomsforløbet kan undertiden være meget hurtigt og resultere i et stort antal døde fugle med meget få kliniske tegn.
Symptomerne inkluderer hoste, nysen, åndedrætsbesvær, rysten, lammelse af vinger og ben, diarré samt nedsat ægproduktion og/eller produktion af æg af unormal farve og form.

Sygdomsudvikling

Virus inficerer og opformeres først i cellerne i luftvejene, herunder lungerne. Virus inficerer derefter cellerne i immunsystemet, hvorefter det spredes til lymfeknuderne og herfra videre til andre organer, såsom milten, tarmen, hjertet og også nervesystemet.

Dødelighed

Dødeligheden varierer afhængig af fugleart, alder og virustype. Under alvorlige omstændigheder kan dødeligheden være 100%.

Diagnostik

Laboratoriediagnostik

Virus kan  detekteres via reverse transcriptase PCR.

Behandling og Forebyggelse

Behandling

Der findes ingen behandling for Newcastle disease.

Forebyggelse

Flere forskellige vaccinetyper er tilgængelige. Det er vigtigt at have procedurer for at forhindre introduktion af virus i fjerkræbesætninger, fx. ved at forhindre kontakt med vilde fugle. Det er også vigtigt med strenge rutiner ved sygdomsudbrud, herunder destruktion og bortskaffelse af inficerede fugle samt rengøring og desinfektion af stalde.