Klassisk svinepestvirus, også kaldet Classical Swine Fewer virus eller Hog Cholera Virus, er en vigtig virussygdom hos tamsvin og vildsvin. Virus findes i store dele af verden, for eksempel i Asien, Østeuropa, Central- og Sydamerika og dele af Afrika. Virus huses i vildsvinebestanden i store dele af Europa og kan smitte tamgrise. Klassisk svinepestvirus er kontrolbelagt, da udbrud vil have store negative økonomiske konsekvenser for svinesektoren.
Smitteveje
Smitte mellem svin kan ske ved direkte kontakt, da virus er tilstede i spyt, næseflåd, urin og fæces. Virus kan også overføres fra moderdyr til foster under drægtighed. Smitte kan også ske ved kontakt gennem forurenede objekter såsom køretøjer, kuglepenne, mad og tøj. Virus kan også smitte ved fodring af inficeret råt og forarbejdet svinekød til grise. Virus kan forblive infektiøst i råt og forarbejdet svinekød i flere år ved kølig opbevaring.
Infektionsdosis
Klassisk svinepestvirus er meget smitsomt, infektionsdosis er estimeret til at være 10-80 TCID50 infektiøse enheder.
Inkubationstid
Inkubationstiden kan variere mellem 2-17 dage, men er typisk 3-7 dage.
Sygdom
Symptomer
Sygdommen findes i en akut og i en kronisk form, der varierer fra at være meget alvorlig med høj dødelighed til mild eller asymptomatisk. Svin, der udvikler den akutte form, udviser først uspecifikke symptomer på sygdom såsom feber, appetitløshed, øjenbetændelse, diarré, svage samt ukoordinerede bevægelser og klumper sig sammen. To til fire uger efter initial infektion kan der opstå neurologiske symptomer, såsom lammelse og kramper. Der kan opstå lilla eller blålige misfarvninger af øre, bug og inderlår, hvilket er de typiske tegn på klassisk svinepest. Dyr med den akutte sygdomsform dør efter 1-2 uger.
Sygdomsudvikling
Virus opformeres først i mandlerne og spredes derefter til omkringliggende lymfoide væv og lymfeknuder. Herefter spredes virus til resten af kroppen via blodbanen og inficerer milten samt knoglemarven. Da virus påvirker immunsystemet, vil syge grise derfor have et lavt antal hvide blodlegemer og være immunkompromitteret.
Dødelighed
Dødeligheden afhænger af virus’ virulens, samt alderen på dyret der inficeres. Højvirulente stammer, som historisk har været meget udbredte, havde en dødelighed på op mod 100 %. I dag sker udbrud typisk med mindre virulente stammer, som har lavere dødelighed. I forsøg med lavvirulente stammer har dødeligheden været på ca. 20 %. Dødeligheden er typisk lavere i voksne grise.
Diagnostik
Laboratoriediagnostik
Virus detekteres ved hjælp af RT-qPCR eller ved serologiske test.
Behandling og Forebyggelse
Behandling
Der findes ingen behandling for klassisk svinepest. Ved konstatering af sygdommen bliver alle dyr i den enkelte besætning aflivet og destrueret.
Forebyggelse
Der findes tilgængelige vacciner på marked. Klassisk svinepestvirus forhindres også ved gode hygiejneforanstaltninger, såsom at forhindre tamgrisekontakt med vildsvin, strenge karantæneforanstaltninger og aflivning af berørte besætninger.