Got to main content

Internationalt samarbejde

Australiengruppen

Et vigtigt element i det internationale samarbejde er Danmarks deltagelse i Australiengruppen. Australiengruppen er et forum for medlemslandene, der gennem eksportkontrol søger at sikre, at eksport ikke bidrager til udviklingen af bl.a. farlige biologiske stoffer, relateret teknologi og teknologi med misbrugspotentiale. Samarbejdet med Australiengruppen er med til at udvikle koordinationen af rammerne for en ensartet eksportkontrol.  Det er Australiengruppens liste over farlige biologiske stoffer, relateret teknologi og teknologi med misbrugspotentiale, der danner grundlag for bilag 1 til biosikringsbekendtgørelsen, ligesom den danner grundlag for Erhvervsstyrelsens eksportkontrolliste.

Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC)

BTWC er en international konvention der forbyder deltagerstater i at udvikle, producere, oplagre eller på anden måde erhverve eller tilbageholde biologiske våben. CBB deltager i BTWC møder og bidrager med centrets ekspertise indenfor biosikring og bioberedskab. CBB har også afholdt biosikringskurser finansieret af EU gennem BTWC samt været med til at fremme implementeringen af biosikringsforanstaltninger i overensstemmelse med BTWC, herunder ved at samarbejde med regeringen i Kenya.

Den Nordatlantiske Traktats Organisation (NATO)

NATO er en international organisation for politisk og militært forsvarssamarbejde omkring den nordlige del af Atlanterhavet. CBB samarbejder med NATO medlemslande om at udveksle oplysninger. CBB deltager også i et projekt om at skrive en bog vedrørende biosikring og syntetisk biologi. 

European Bio Regulators Forum (EBRF)

EBRF er en europæisk arbejdsgruppe med det formål at styrke europæisk biosikkerhed. CBB bidrager ved at udveksle viden og erfaringer om human- og dyrepatogener fra et biosikkerhedsperspektiv. 

GHSA (Global Health Security Agenda)

I GHSA arbejder 69 lande og en række internationale organisationer sammen for at sikre verden mod infektiøse sygdomme. Dette gøres via afdækning af enkelte landes kapacitet til sygdomsovervågning og bekæmpelse, og koordination af international støtte. CBB deltager i GHSAs arbejdsgruppe om biosikring og bioberedskab, hvor biosikringsmyndigheder og internationale organisationer udveksler erfaringer og informationer om igangværende projekter. 

Global Partnership Against the Spread of Weapons and Materials of Mass Destruction (GP)

GP har til formål at styrke international sikkerhed ved at medvirke til at forhindre spredning af komponenter, der kan bruges til fremstilling af masseødelæggelsesvåben, herunder biologiske våben. I 2020 havde CBB et delt formandskab med det amerikanske udenrigsministerium i GP’s arbejdsgruppe vedrørende biologiske trusler.

International Experts Group of Biosafety and Biosecurity Regulators (IEGBBR) 

IEGBBR er en samling af statslige myndigheder fra 11 lande, der koordinerer og leder projekter, der sigter på at styrke, fremme og regulere biosikring internationalt. Samarbejdet med IEGBBR bidrager til udviklingen og styrkelsen af den globale sundhedssikkerhed og sigter på at tilvejebringe referenceværktøjer og materialer, der er til gavn for det internationale samfund.

Nordic Biopreparedness Forum (NBF)

NBF er et samarbejde mellem de nordiske lande om styrkelse af beredskabsdiagnostik for biologiske agenser og biosikkerhed. CBB udveksler bl.a. viden og informationer om lokale og nationale sygdomsudbrud.

UN Office for Disarmament Affairs (UNODA)

Danmark stiller gennem Udenrigsministeriet CBB’s operative kapaciteter til rådighed for FN’s Generalsekretærs mekanisme (UNSGM) til undersøgelse af mulig brug af biologiske våben. Et indsatshold kan i den forbindelse trække på CBB’s analytiske kapacitet, som kan undersøge om et angreb er menneskeskabt eller er resultatet af naturlige begivenheder.