Clostridium perfringens (C. perfringens) kan forårsage koldbrand i muskelvæv og fødevarebetinget diarré.
C. perfringens er en sporedannende stavbakterie af variabel længde (4-8 µm), der findes i jord, støv, spildevand og i tarmen hos mennesker og dyr over hele verden. Bakterien kan, hvis den indtages, producere epsilon-toksin i tarmkanalen. Toksinet dannes således ikke i fødevaren, men først i tarmkanalen hos den, der har spist den kontaminerede fødevare.
Smitteveje
C. perfringens kan vokse i dårligt tilberedt kød og fjerkræ, eller ved langsom eller forkert nedkøling af fødevarer.
C. perfringens menes ikke at spredes ved person til person-kontakt.
Infektiøs dosis
Fødevareforgiftning: ca. 100.000 bakterier pr. gram føde.
Sårinfektion: Ukendt.
Toksisk dosis
LD50 afhænger af smittevejen:
Indtagelse: Ikke oplyst.
Inhalation: Ikke oplyst.
Injektion (intravenøs): 0,1 µg/kg (mus).
Inkubationstid
6-48 timer efter konsumering af forurenede fødevarer, men sædvanligvis efter 10 til 12 timer.
For koldbrand er inkubationsperioden som regel under 3 dage, og kan være så kort som 6-8 timer.
Sygdom
Symptomer
Toksinerne, som bakterierne producerer i tyndtarmen, kan forårsage oppustethed, træthed, tab af appetit, vægttab, muskelsmerter, kvalme, kraftig vandig diarré, svære mavesmerter og mavekramper. De fleste symptomer aftager inden for 24 timer. Diarré kan forekomme i op til 2 uger. Symptomerne ved sårinfektion kan være pludselige med udtalte lokale smerter, blodtryksfald og feber, der ikke svarer til infektionens sværhedsgrad. I slutforløbet optræder svært påvirket almentilstand med påvirket bevidsthed.
Sygdomsudvikling
Spiser man fødevarer med tilstrækkeligt mange levende C. perfringens, vil en del af disse overleve passagen gennem maven. I tyndtarmen vil bakterierne producere toksiner.
Sårinfektion med C. perfringens kan forekomme i specielt muskelvæv, og under iltfrie forhold kan der produceres et toksin, som medfører blodtryksfald og muskelvævsdød og evt. koldbrand.
Dødelighed
Fødevareforgiftning: Komplikationer og/eller død forekommer kun sjældent.
Sårinfektion: Ubehandlet er forløbet hastigt fremskridende med høj dødelighed.
Diagnostik
Laboratoriediagnostik
Fødevareforgiftning: Fæces bør undersøges for bakterielt toksin fra C. perfringens.
Sårinfektion: Vævsprøve og dyrkning.
Behandling og forebyggelse
Behandling
Fødevareforgiftning: Korrekt behandling af fødevarer, bl.a. hurtig nedkøling og korrekt opbevaring. Der findes ikke en human vaccine mod C. perfringens.
Sårinfektion: Akut indlæggelse og behandling er absolut nødvendig. Behandlingen består af antibiotika.
Forebyggelse
Fødevareforgiftning: Forbedring af fødevaresikkerheden i alle led fra primærproducent (landbrug og fiskeri) til forbruger. Der findes ikke en vaccine mod C. perfringens.