Got to main content

Sabiavirus

Sabiavirus er ét af flere såkaldte mammarenavirus, der deles op i “Old world” og “New World” mammarenavirus afhængigt af deres geografiske distribution. Sabiavirus er et “New World” virus og forårsager den sjældne sygdom brasiliansk hæmorragisk feber.

Sabiavirus blev opdaget i 1990 i Sao Paulo. Alle tilfælde har været i denne region undtagen ét, hvor der var tale om en laboratoriemedarbejder, der havde håndteret virus i et laboratorie i Texas. Der har kun været få tilfælde af infektioner med Sabiavirus, hvorfor viden om dette virus er begrænset.

Sabiavirus er omfattet af kontrol, fordi det har en høj dødelighed, og fordi lignende virus har været forsøgt anvendt som biologiske våben.

Smitteveje

Den naturlige vært for Sabiavirus kendes ikke. Virus spredes til mennesker ved inhalation af aerosoler indeholdende virus. Der findes ingen dokumenterede tilfælde af person til person smitte.

Infektiøs dosis

Infektiøs dosis for mennesker er ukendt.

Inkubationstid

Inkubationstiden er mellem 6 og 14 dage.

Sygdom

Symptomer

De rapporterede symptomer inkluderer feber, hovedpine, kulderystelser, smerter i musklerne, ondt i halsen, betændelse i øjnene, kvalme, opkast, diarré, blødning fra tandkødet og et lavt antal hvide blodlegemer. Patienterne har også vist tegn på mental forvirring

Sygdomsudvikling

Det vides ikke, hvordan virus spredes i kroppen, men det beskadiger de små blodkars epithelceller og forårsager en systemisk infektion, der påvirker forskellige organer.

Dødelighed

Der har været fem dokumenterede tilfælde af infektioner med Sabiavirus. Tre af disse personer døde af infektionen.

Diagnostik

Laboratoriediagnostik

Infektioner med Sabiavirus diagnosticeres vha. PCR eller sekventering.

 

Behandling og forebyggelse

Behandling

Der findes ingen specifik behandling mod infektioner med Sabiavirus. Behandlingen er primært symptomatisk og består af væsketerapi, smertestillende medicin og blodtransfusioner.

Forebyggelse

Der findes ingen vaccine mod Sabiavirus. Grundet det lave antal tilfælde er der ingen viden om, hvordan sygdommen forebygges.